🥩 Čo je NDUJA ?

🧾 Charakteristiky:

Vlastnosť Popis
Pôvod Spilinga, Calabria (Južné Taliansko)
Typ Fermentovaná, natierateľná saláma
Mäso Bravčové mäso a tuk (líca, brucho, krk)
Koreniny Veľké množstvo pikantnej kalábrijskej čili papriky, soľ
Konzistencia Pastovitá, mäkká, natierateľná
Farba Tmavo červená až oranžovo-červená
Chuť Veľmi pikantná, údená, aromatická
Použitie Natieranie na pečivo, do cestovín, rizota, pizze, dusených jedál

🔥 Čím je výnimočná?

  • Veľmi pikantná – obsahuje až 25–30 % čili papriky.

  • Mäkká štruktúra – odlišuje sa od klasických tvrdých salám.

  • Vďaka vysokému obsahu tuku a papriky je aj prirodzene konzervovaná.


🍽️ Spôsoby použitia:

  • Na chlieb alebo crostini – ako pikantná nátierka.
  • Do cestovín – rozmiešaná v panvici, vytvára pikantnú omáčku.
  • Na pizzu – pridáva hĺbku chuti a štipľavosť.
  • Do rizota, polievok alebo gulášov – ako základ omáčky.

📜 Zaujímavosti:

    • Príbuzná produktom ako sobrassada (Mallorca) alebo francúzske rilletes, ale oveľa pálivejšia.

    • Pôvodne jedlo chudobných roľníkov, dnes vyhľadávaná delikatesa.

    • Má chránený status v Taliansku: PAT (Prodotto Agroalimentare Tradizionale).

%s ...
%s
%image %title %code %s