Blog

🧀 Čo je burrata?
Burrata je luxusný taliansky syr, ktorý sa v posledných rokoch stal hviezdou modernej gastronómie – a to nielen na tanieri, ale aj na pizzi! Poďme sa naň pozrieť bližšie:
🍍 Pizza s ananásom, áno či nie ?
Výborná otázka! 🍍+🍕 je skutočne jedna z najkontroverznejších kombinácií v gastronómii. Tu je vysvetlenie, prečo ananás na pizze (tzv. Hawaiian pizza) vyvoláva taký silný "konflikt" medzi ľuďmi:
🍕 Najnávykovejšie jedlo ? Pizza !
Najnávykovejšie jedlo sveta je podľa viacerých štúdií PIZZA.
Prečo práve pizza ?
⁉️ História pizze . Poznáš ju ?
História pizze je fascinujúci príbeh o premene jednoduchého jedla chudobných na jednu z najikonickejších a najobľúbenejších pochúťok sveta. Jej korene siahajú tisíce rokov späť, no moderná pizza, ako ju poznáme dnes, vznikla v Taliansku, konkrétne v Neapole.
🌾 Nie múka ako múka.
Kvalitná múka je základ. Stačí na dobrú pizzu použiť iba slovenskú múku ?
Na domácu pizzu možno áno, ale na profesionálne použitie to nestačí.
Rozdiel medzi slovenskou a talianskou múkou na pizzu spočíva najmä v:
🐖 Saláma VENTRICINA
Ventricina je talianska sušená saláma vyrábaná prevažne z kvalitného bravčového mäsa, dochutená paprikou, cesnakom, čiernym korením, feniklom a často pikantná (s čili). Zmes sa nechá fermentovať a potom sa dlhodobo suší (niekedy aj niekoľko mesiacov).
🥩 Čo je NDUJA ?
’Nduja (vyslovuje sa “en-du-ja”) je mäkká, pikantná, natierateľná saláma pochádzajúca z južného Talianska, konkrétne z oblasti Calabria, najmä z mestečka Spilinga.
’Nduja je fermentovaný mäkký mäsový výrobok na báze bravčového mäsa a tuku, bohato ochutený kalábrijskou červenou čili paprikou, ktorý sa konzumuje najčastejšie natretý na chlieb, prípadne ako prísada do omáčok, cestovín či pizze.